Isparta

Atabey / İslamköy

Email

ahmetkara32@gmail.com

İletişim

05425422232

Başlık

Autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et dolore feugait

Etiket arşivi

Merinolandschaf Koyun Özellikleri

Merinolandschaf Koyun Özellikleri

Merinolandschaf Koyun Irkının Özellikleri


         Merinolandschaf koyun özellikleri denilince ilk akla gelen iri ve sallı bir koyun ırkı olmasıdır. Merinolandschaf koyunları hem et hem de yün kalitesi yüksek bir hayvan ırkıdır. Diğer merinos koyunlarına göre Cidago yüksekliği, doğum oranı, kuzuların günlük canlı ağırlık artışı gibi özellikleri ile başta Almanya olmak üzere  Avrupa’nın en iri ve gözde hayvan ırklarından birisidir.

Merinolandschaf koyunlarının en önemli özellikleri çok dayanıklı, güçlü ve cana yakın hayvanlar olmalarıdır. Merinolandschaf koyunları ve koçları büyük cüsseli, boynuzsuz koyundur.  Baş, kulaklar ve bacaklar tüysüz ve beyazdır. Avrupa ve Almanya da gezdiğimiz çiftliklerde genelde bacaklar tamamen yünsüz fakat alında yün olanları tercih edilmektedir. Kulaklar hafifçe aşağı doğru sarkıktır.

Merinolandschaf koyunları Avrupa’nın parlayan yıldızıdır.  Kalabalık sürülerde uyum ve meradan faydalanma kabiliyeti çok yüksektir. Merinolandschaf koyunların ikizlik oranı yüksek (1.7 ile 2.2) , iyi yürüme yeteneği (Günlük 20 km), iyi yün performans, yüksek ve hızlı kilo alma gibi önemli özellikleri vardır. Merinolandschaf koyunlar bulunduğu ortama çok hızlı adaptasyon sağlarlar. Doğal azotla toprağı zenginleştirir, çok kaliteli yün ve et üretirler.

Merinolandschaf koyunlarının daha sallı, yüksek ve iri olmasının en büyük özelliklerinden birisi de kaburga sayısının diğer koyunlara göre 1 adet fazla olmasıdır.

Merinolandschaf Irk Özellikleri

Irk İsmi                : Merinolandschaf ( Merino Land Schaf)

Diğer adı              : Merino Land Sheep ve Württemberger olarak da bilinir.

Irk Amaçlı           : Et ve yün

Irk Boyutu           : Büyük

Ağırlık                   :

Olgun Merinolandschaf koyunlarının vücut ağırlığı 70 ila 110 kg arasında

Olgun Merinolandschaf koçlarının vücut ağırlığı 140 ila 190 kg arasında

Merinolandschaf kuzularının doğum kilogramları 5-7 kg arasında

100 günlük Merinolandschaf kuzularının vücut ağırlığı 35 ila 45 kg arasında

Merinolanschaf kuzuların et randımanı % 55 – 60 arasında

Merinolandschaf koyunlarında döl verimi (bakım ve besleme ile değişmekle birlikte) yüzde 70 ile yüzde 120 ikizlik oranı vardır.

Merino landschaf koyunlarına iyi bakılırsa 8 – 9 yıl sürüde kalabilir.

İklim Toleransı    : Yerli iklimler

Renk                         : Beyaz

Yün Kalitesi           : 4-5 kg / 22- 28 Mikron

Menşe Ülke / Yeri: Almanya

 

Merinolandschaf Koyunların fiziki ve görsel özelliklerine de aşağıdaki galerimizden bakabilirsiniz.

Merinolandschaf koyun özellikleri ile ilgili daha fazla görsel için sosyal medya hesaplarımızı ya da youtube videomuzu izleyebilirsiniz.

 

Facebook sayfası //www.facebook.com/merinolandsc…

İnstagram //www.instagram.com/merinolands…

Websitesi //www.damizlikmerinolandschaf.com 

Websitesi //www.merinolandschafkoyun.com/

Merinolandschaf Koyun Irkı Özellikleri.

Sosyal Medya da Paylaşabilirsiniz.

Merinolandschaf Irkı

Merinolandschaf Irkı
         Merinolandschaf ırkı diğer koyun ırklarına göre daha sallı ve iri koyunlardır. Merinolandschaf koyunu hem et hem de yün kalitesi yüksek hayvan ırkıdır. Diğer merinos koyunlarına göre Cidago yüksekliği, doğum oranı, kuzuların günlük canlı ağırlık artışı gibi özellikleri ile başta Almanya olmak üzere  Avrupa’nın en iri ve gözde hayvan ırklarından birisidir.

Merinolandschaf koyunları büyük cüsseli, boynuzsuz koyundur. Merinolandschaf koçları da boynuzsuzdur. Baş, kulaklar ve bacaklar tüysüz beyazdır. Avrupa ve Almanya da gezdiğimiz çiftliklerde genelde bacaklar tamamen yünsüz fakat alında yün olanları tercih edilmektedir. Kulaklar hafifçe aşağı doğru sarkıktır.

Merinolandschaf Koyun Irkının Tarihçesi

Merinos koyunları aslen İspanya’dır.  İspanya’ya Kuzey Afrika’dan 12. yüzyılda geldi ve Merinos atalarını getirdi “Beri-Merines” Berberi kabilesinden gelmektedir. Orta 18. yüzyıl, ilk Merinos yerel ırkların iyileştirilmesi için Almanya’ya ithal edildi. Merinos koyunu orijinal Alman Güney koyun cinsleri ile bu İspanyol ince yün koyun üretmek haçlar gidin.

18. yüzyılda, Güney Alman Landsheep’i Merinolandschaf’ı üreten Fransız ve İspanyol Merinos ile melezlendi. Bu koyun cinsi, bugün Almanya’da en yaygın olanıdır ve toplam Alman koyun nüfusunun% 40’ını oluşturmaktadır.

Merinolandschaf, çoğunlukla güney Almanya’da tutulur.

Sosyal Medya da Paylaşabilirsiniz.